>Wel of niet testen?

 

Wel of niet testen?

Checklist

U bepaalt zelf of u wel of niet een preventieve zelftest wil doen. Voor de drie categorien van deze website: online vragenlijsten, zelftests op lichaamsmateriaal en de totalbodyscan, hebben wij checklists ontwikkeld met vragen die u kunnen helpen bij uw afweging al dan niet van één van deze typen zelftesten gebruik te maken. U treft deze checklists hier aan.

Betrouwbaarheid

In het algemeen blijkt uit onderzoek dat gebruikers het erg belangrijk vinden dat een zelftest betrouwbaar is. U zult zelf moeten nagaan of dat zo is, omdat er op dit moment geen keurmerk is dat de betrouwbaarheid van zelftests garandeert.

Voordelen

Het doen van een zelftest kan ertoe leiden dat een ziekte eerder wordt ontdekt. Een voordeel kan dan zijn dat een behandeling eerder kan worden gestart. Soms vinden mensen het prettig om een test zelf en anoniem te kunnen doen (bijvoorbeeld in het geval van soa zelftests.). Een betrouwbare zelftest kan dan een goed alternatief zijn voor een bezoek aan de huisarts.

Nadelen

Een belangrijk nadeel is dat er geen keurmerk is dat garandeert dat een zelftest betrouwbaar is. Zelftests die in de Eurpese Unie op de markt worden gebracht zijn voorzien van het CE keurmerk, maar dat zegt niets over de betrouwbaarheid van de test. U zult daarom zelf moeten nagaan of u een test voldoende betrouwbaar vindt. Soms kunt u op de website waar de test wordt aangeboden informatie vinden over de betrouwbaarheid, in andere gevallen is het niet eenvoudig dit na te gaan. Belangenorganisaties van patiënten of consumenten geven informatie over de betrouwbaarheid van sommige gezondheidstests.

De meeste mensen doen een zelftest om gerust gesteld te worden. Zij gaan ervan uit dat uit een zelftest zal blijken dat zij gezond zijn. Als er met de test wel iets gevonden wordt dan kan dat erg tegenvallen en juist tot veel ongerustheid leiden.

Verder lezen

De artsenfederatie KNMG heeft ook een publieksfolder ontwikkeld “Preventief Medisch Onderzoek” Waarin het gaat over de vraag: Wel of geen gezondheidscheck? Deze brochure kan u ook helpen om te kiezen. Deze brochure kunt u hier vinden.

De overheid stelt eisen aan de kwaliteit van medische screening. Hier kunt u meer informatie vinden over deze eisen, de vergunningsplicht voor medische screening en de reden dat de total bodyscan op dit moment niet in Nederland uitgevoerd mag worden. 

Nu op Twitter

RT @NPCF: Website #CheckdeCheck helpt consumenten door doolhof van #gezondheidstests > npcf.nl/nieuws/nieuws/…

RT @NPCF: Website #CheckdeCheck helpt consumenten door doolhof van #gezondheidstests > npcf.nl/nieuws/nieuws/…