>>Checklist total bodyscan

 

Checklist total bodyscan

Vragen die u aan uzelf kunt stellen als u overweegt een total bodyscan te ondergaan

1: Waarom wil ik een total bodyscan uit laten voeren?

Misschien bent u gewoon nieuwsgierig naar uw gezondheid. Het kan ook zijn dat u klachten heeft of zich zorgen maakt en wilt weten of u een bepaalde aandoening heeft. U kunt dan een total bodyscan laten uitvoeren. De scan (en eventueel overige onderzoeken) vinden in het buitenland plaats. In Nederland mag dit niet uitgevoerd worden. U kunt natuurlijk ook een afspraak maken met uw huisarts als u gezondheidsklachten heeft.

 

2: Hoe wordt de total bodyscan uitgevoerd?

Voor u een total bodyscan ondergaat moet duidelijk zijn hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. Mensen die een total bodyscan overwegen, laten zich vaak informeren door de website van de aanbieder en tijdens het intakegesprek. Het is verstandig om ook expliciet te vragen naar de mogelijke risico’s van de onderzoeken. Het komt bijvoorbeeld geregeld voor dat aanbieders van total bodyscans gebruik maken van contrastvloeistof en voor sommige mensen kan dit zeer nadelige effecten hebben op de nierfunctie.

 

3: Hoe wordt u geïnformeerd over de uitslag van het onderzoek?

De aanbieder van een total bodyscan vertelt u doorgaans in een persoonlijk gesprek de uitslag. Omdat de total bodyscan alleen in het buitenland uitgevoerd mag worden, kan het zijn dat een tolk nodig is. Het kan (daarnaast) ook zijn dat u van de aanbieder een schriftelijk of digitaal verslag krijgt waarin de uitslag wordt gegeven. Stelt u zich in dat geval de vraag of u die verslagen begrijpelijk zijn voor een leek.

 

4: Bewaart de aanbieder van de total bodyscan uw gegevens?

Als u een total bodyscan ondergaat dan kan het voor u belangrijk zijn te vragen wat de aanbieder met uw gegevens doet nadat u bent geïnformeerd over de uitslag. Soms worden gegevens door een aanbieder bewaard. Een aanbieder kan daarmee verder onderzoek doen, bijvoorbeeld om de kwaliteit van de total bodyscan te verbeteren. Uw gegevens kunnen ook worden gebruikt voor marketing doeleinden. Het kan dan zijn dat u later nog een keer wordt benaderd door de aanbieder. Het kan ook zijn dat de aanbieder uw gegevens niet bewaart.

 

5: Wat voor uitslagen kan de total bodyscan geven?

Het is handig om vooraf te weten welke uitslagen een total bodyscan kan geven. Dan bent u beter voorbereid op de uitslag. U kunt vaak op de website van de aanbieder van de total bodyscan lezen welke uitslagen de total bodyscan kan geven. Soms kan de uitslag een advies zijn over uw voeding of lichaamsbeweging. Soms is het advies de huisarts of specialist te bezoeken omdat er aanvullend onderzoek of een behandeling nodig is.

Verschillende ervaringsdeskundigen geven aan dat ze vooraf het idee hadden met de total bodyscan duidelijkheid te krijgen over hun gezondheid. Deze verwachting kan niet waargemaakt worden: het onderzoek kan niet alle aandoeningen aantonen.

 

6: Hoe betrouwbaar is de uitslag van de total bodyscan?

Een total bodyscan is nooit 100% betrouwbaar. De uitslag kan zijn dat u iets mankeert, terwijl dat niet zo is. Dat heet een vals-positieve uitslag. U kunt zich dan ongerust maken, terwijl u niets mankeert. U kunt ook onterecht worden gerustgesteld door een uitslag die niet klopt. De uitslag is dan vals-negatief.

 

7: Wie is de aanbieder van de total bodyscan?

Een total bodyscan kan meer inzicht geven in uw gezondheid. Maar er is helaas geen standaard die garandeert dat de total bodyscan zinvol en veilig is. Vraag u daarom vooraf af wie de total bodyscan aanbiedt. Op dit moment zijn er slechts enkele aanbieders die actief klanten werven in Nederland. Door aanbieders te vergelijken (denk bijvoorbeeld aan de manier waarop ze u over de onderzoeken en kosten informeren, de wijze waarop u uw uitslagen krijgt te horen en de kosten zelf) kunt u een overwogen keuze maken.

 

8: Vertrouw ik de aanbieder van de total bodyscan?

Hoe weet ik of ik de aanbieder van de total bodyscan kan vertrouwen? Vraag u af wat u belangrijk vindt. Mensen die een total bodyscan hebben ondergaan, letten vaak op de informatie op de website van de aanbieder en de reviews die daar staan. Let er daarbij wel op dat de aanbieder zelf mogelijkheden heeft om mogelijk negatievere reviews niet te plaatsen. Er is geen keurmerk die de betrouwbaarheid van aanbieders van total bodyscans beoordeelt.

 

9: Wil ik er iemand bij hebben als ik kan schrikken van de uitslag?

Een total bodyscan kan grote gevolgen hebben omdat u van de uitslag schrikt of ongerust wordt. Misschien wilt u een total bodyscan doen om erachter te komen of u een ernstige aandoening heeft. Als u denkt dat u van de uitslag te schrikken, dan kunt u overwegen iemand te vragen om bij u te zijn bij het ondergaan van de total bodyscan en het krijgen van de uitslag.

 

10: Wat doe ik met de uitslag?

Uit een total bodyscan kan het advies volgen naar de huisarts te gaan. De kans bestaat dat u met ingrijpende aandoeningen te maken krijgt. U kunt ook adviezen krijgen om gezonder te leven of gezondheidsrisico’s te verkleinen. Vraag u vooraf af of u de uitslag serieus neemt en of u uzelf voorneemt het advies van de total bodyscan op te volgen. Een total bodyscan kan een indicatie geven van uw gezondheid, maar de betrouwbaarheid van een total bodyscan is niet gegarandeerd. Bij gezondheidsklachten blijft het daarom belangrijk contact op te nemen met een zorgverlener zoals uw huisarts.

 

11: Waarom moet ik rekening houden met extra kosten?

In sommige gevallen kunt u te maken krijgen met extra kosten als u een total bodyscan gaat uitvoeren. Als u dit vooraf weet, kunt u zich daar beter op voorbereiden.

Bijvoorbeeld: als de uitslag van de total bodyscan aanleiding geeft om een afspraak te maken bij uw (huis)arts, kunnen daar extra kosten uit voortkomen. Voor een afspraak bij de huisarts hoeft u niets te betalen, maar u maakt wel kosten als u uw eigen risico nog niet (volledig) verbruikt heeft en de huisarts u een geneesmiddel voorschrijft of doorverwijst naar een specialist.

Commerciële belangen kunnen ook meespelen. U kunt bijvoorbeeld extra onderzoeken aangeboden krijgen waarvoor u extra kosten moet maken. Neem voldoende tijd om te overwegen of u hierop in wilt gaan of niet.

 

12: Bij wie kan ik terecht met een vraag of klacht over een total bodyscan?

Mensen vinden het prettig om te weten waar ze terecht kunnen met een vraag of klacht over de total bodyscan. Als u dit vooraf uitzoekt, dan voorkomt u dat u uiteindelijk met uw vraag of klacht blijft zitten. Raadpleeg hiervoor uw contactpersoon van de total bodyscan of zoek contactgegevens op de website van de aanbieder.