>>Checklist online vragenlijsten

 

Checklist online gezondheidstest

Overal op internet zijn er gezondheidstests in te vullen. De volgende vragen kunt u aan uzelf stellen als u overweegt een online gezondheidstest in te vullen.

1. Waarom wil ik de online gezondheidstest invullen?

Een test kan handig zijn, bijvoorbeeld doordat u een advies krijgt over uw voeding of leefstijl. Het is wel belangrijk te weten dat zo’n test geen uitsluitsel geeft over de vraag of u wel of niet ziek bent. Voor een goede diagnose moet u een afspraak maken met een (huis)arts.

 

2. Welke persoon of organisatie zit er achter de test?

Er is geen standaard die garandeert dat het aanbod van online gezondheidstests zinvol en veilig is. Er zijn veel organisaties die zelftests aanbieden op internet. Daarom is het goed om uit te zoeken wie de test aanbiedt en met welk doel. Op veel websites staat wel een link naar ‘informatie over de organisatie’ of een disclaimer of colofon met gegevens over de aanbieder.

 

3. Welk belang heeft de aanbieder van de test?

Soms willen aanbieders er met online zelftests er alleen aan bijdragen dat u inzicht krijgt in uw gezondheid. Maar een aanbieder van een vragenlijst kan ook een ander belang hebben, bijvoorbeeld het verkopen van een product of dienst of het verzamelen van gegevens. Vraag uzlef daarom af wat het doel van de test voor de aanbieder is. Zo kunt u een idee krijgen of u voldoende vertrouwen heeft in de aanbieder.

Als u een test in wilt vullen die betrekking heeft op een specifieke aandoening dan kunt u mogelijk op de website van bijbehorende patiëntenorganisatie informatie vinden over de betrouwbaarheid van de aanbieder, of contact opnemen met de patiëntenorganisatie om hiernaar te informeren.

 

4. Weet ik welke uitslagen de test kan geven?

Online vragenlijsten over uw gezondheid zijn er in vele soorten en maten. Dat geldt ook voor de uitslagen die de testen kunnen geven. Globaal kunt u dit verwachten:

  • Er zijn tests waarbij met de uitslag een advies wordt gegeven over bijvoorbeeld uw voeding of lichaamsbeweging.
  • Er zijn ook tests waaruit het advies kan volgen een arts of psycholoog te raadplegen omdat er aanvullend onderzoek of een behandeling nodig is.
  • Sommige tests lijken direct een duidelijke diagnose stellen. Maar bedenk wel dat voor een echte diagnose blijft een bezoek aan een reguliere zorgverlener nodig.
 

6. Wat ga ik doen met de uitslag?

Uit een test kan bijvoorbeeld het advies volgen een arts of psycholoog te raadplegen. De test kan ook aangeven wat u zelf kunt doen om gezonder te leven of gezondheidsrisico’s te verkleinen. Bent u van plan het advies van de test op te volgen? Stel die vraag voor u de test doet. Vraag uzelf daarbij ook af of de test wel betrouwbaar is of met een knipoog genomen moet worden.

 

5. Weet ik hoe betrouwbaar de uitslag is?

Er is geen garantie dat de uitslag van een online gezondheidstest klopt. Soms kunt u op de website waar de test wordt aangeboden informatie vinden over de betrouwbaarheid, in andere gevallen is het niet eenvoudig dit na te gaan. Belangenorganisaties van patiënten en/of consumenten geven informatie over de betrouwbaarheid van sommige gezondheidstests.

 

7. Moet ik mijn naam en/of andere contactgegevens invullen om de test te kunnen doen of de uitslag te krijgen?

Als u uw naam en/ of andere contactgegevens moet invullen om de test te kunnen doen dan is de bescherming van uw privacy een aandachtspunt. De aanbieder van de test weet dan wie u bent en hoe er contact met u kan worden gezocht. De aanbieder van de test krijgt misschien ook informatie over de uitslag van uw test. Maar wilt u dat wel?

 

8. Wat doet de aanbieder van de test met mijn gegevens?

Het is handig als u vooraf weet wat een aanbieder met uw gegevens doet. Soms slaan aanbieders de ingevulde gegevens op en worden ze daarna gebruikt voor onderzoek of voor marketing doeleinden. Het kan dan zijn dat u later nog een keer wordt benaderd door de aanbieder. Het kan ook zijn dat de aanbieder de gegevens niet bewaart. Helaas is het niet altijd makkelijk na te gaan. Bedenk daarom vooraf welke gegevens u wel of niet in wilt vullen.

 

9. Waar kan ik terecht met een vraag of klacht over de test?

Zoek voor u de test doet uit waar u vragen kunt stellen of een klacht over de test kunt indienen. U kunt bijvoorbeeld kijken of de website ook contactinformatie staat over de aanbieder. Zo voorkomt u dat u uiteindelijk met uw vraag of klacht blijft zitten.

 

Heeft u suggesties voor verbetering van deze vragen? Dan kunt u hier een bericht achter laten.